loading

 TANKOLHATOK-E E10 BENZINT A RÉGI OPELEMBE? 

 2020. január 1-től bevezetésre kerültek az E10 előírásnak megfelelő, azaz 10%ban etanolt tartalmazó 95-ös oktánszámú benzinek.

Ez az üzemanyag nem szerepel a régebbi modellek kezelési könyvében, hiszen 2020-tól kerül forgalomba.

 

 AZ OPEL HIVATALOS ÁLLÁSPONTJA: 

E10 benzin használható minden régebbi és jelenlegi OPEL motor esetében, kivéve a Z22YH motort. 

(A Z22YH jelű motor, a "hétköznapi nevén" a 2,2 literes hengerűrtartalmú, közvetlen befecskendezéses benzines erőforrás Signum, Vectra és Zafira modellekbe került beszerelésre. Ilyen motorral szerelt gépkocsik Magyarországon csak kis számban találhatóak.)

Z22YH motor esetén E5 üzemanyag használata kötelező! 

 

 HASZNOS INFORMÁCIÓK AZ INTERNETRŐL: 

Milyen környezetvédelmi előnye van az E10 bevezetésének?

A megújuló energiának számító bioetanol égése során az a szén-dioxid szabadul fel, amit az előállításhoz használt növény egyszer már megkötött a légkörből. Persze a bioetanol készítés önmagában elég energiaigényes folyamat, mégis, ennek a komponensnek az égetése összességében 60-70 százalékkal kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár,mint a fosszilis, nem megújuló forrásból származó, kőolaj-alapú benziné. (origo.hu)

Miért jó nekünk a magasabb etanol-tartalom? 

Két okból is: egyrészt felhasználása lassítja a kőolajkészletek kiaknázását, másrészt szén-dioxidot megkötő terményekből állítják elő, azaz a kőolajszármazékokkal ellentétben elvi síkon nem növelik az üvegházhatást (persze de, mert azért elő is kell őket állítani). Mivel a megújuló forrásból, például akár terménykukoricából is előállítható etanol olcsóbb, mint a benzin, ezért aztán az üzemanyaggyártók "élnek a lehetőséggel", jellemzően a maximális etanol-arányt alkalmazzák üzemanyagjaiknál. (autonavigator.hu)

 

Ugrás az oldal tetejére